(Cuviosul Paisie Aghioritul – Cuvinte duhovnicesti – I – din Cu durere si dragoste pentru omul contemporan)

http://www.cartiortodoxe.ro/cartea-carte/453-cu-durere-si-dragoste-pentru-omul-contemporan-paisie-aghioritul,-cuv..html

„Dat fiind ca oameni din ziua de astazi folosesc, din nefericire, chiar si pentru lucrurile mici mijloace care fac zgomot, daca cineva s-ar afla pentru o bucata de vreme undeva unde este zgomot, fireste ca va trebui sa cultive ginduri bune. Nu poti spune: ‘Nu folosi aceasta, nu folosi cealalta fiindca face zgomot’ ci trebuie sa aduci indata gindul cel bun.

.
De pilda, auzi pulverizatorul si crezi ca trece elicopterul. Sa te gindesti: ‘In vremea aceasta s-ar fi putut intimpla sa se imbolnaveasca o sora si sa vina elicopterul sa o ia la spital. Ce suparare as fi avut atunci ?! Slava Domnului ca toate sunt bine’
Aici este nevoie de minte si de inteligenta, de arta de a aduce gindul cel bun.
Auzi de pilda zgomotul betonierei, macaralei, etc.. sa spui: ‘ Slava Tie, Dumnezeule, ca nu se bombardeaza, nu se darima case. Oamenii au pace si zidesc case’
– Dar, Parinte, ce se intimpla atunci cind nervii sunt stricati?
– Nervi stricati? Ce inseamna aceasta? Nu cumva gindul este stricat? Cel mai bun dintre toate este gindul cel bun.
.

Un mirean oarecare isi construia o casa intr-un loc linistit. Mai tirziu, intr-o parte a ei s-a facut un garaj, in cealalta un drum, iar in alta un centru lumesc. Cintece pina la miezul noptii. Sarmanul nu putea dormi, isi punea dopuri in urechi; a inceput sa ia si hapuri. Ajunsese in pragul nebuniei. A venit si m-a gasit.
‘Parinte, aceasta si aceasta’ imi spune. ‘Nu ne putem linisti. Ce sa fac? Ma gindesc sa-mi iau alta casa’
‘Sa-ti pui gindul ce bun, i-am spus, sa cugeti ca daca ar fi fost razboi si in garaj s-ar fi facut tancuri si alaturi ar fi fost spitalul si ambulantele ar fi adus pe cei raniti, iar tie ti-ar fi spus: ‘Stai aici, iti asiguram viata, nu te vom deranja. Vei putea iesi in voie din casa numai in raza acestor cladiri, ca sa nu te ajunga glontul’sau ‘Sa stai in casa ta si nu te va deranja nimeni’ oare putin lucru ar fi fost acesta? Nu l-ai fi socotit o binecuvintare? Asadar acum poti sa spui: ‘Slava Tie, Dumnezeule, ca nu este razboi, ca lumea este bine, isi face treburile, iar in garaj, in loc de tancuri, oamenii isi repara masinile. Slava Tie, Dumnezeule, ca nu exista spital, raniti, etc., ca nu trec tancuri, ci masini, iar oamenii alearga la treburile lor. Daca vei aduce astfel gindul ce bun, va veni dupa aceea slavoslovia’ A inteles sarmanul ca totul este infruntarea corecta a situatiilor si a plecat linistit. Incet-incet a reusit sa-si infrunte problema cu ginduri bune, a aruncat si hapurile si dormea fara greutate. Vezi cum se aranjeaza cineva cu un gind bun?

.
Odata calatoream cu autobuzul si taxatorul a pus radioul tare. Citiva tineri credinciosi i-au spus ca este si un monah inauntru si ii faceau mereu semne sa inchida radioul. O data, de doua ori, insa el nimic. Ci, dimpotriva, l-a dat mai tare. ‘Lasati-l, le-am zis, nu ma deranjeaza, imi tine isonul la psalmodia mea’ Imi spuneam in gind: ‘Daca, Doamne fereste, s-ar fi intimplat un accident ceva mai incolo si ar fi nevoiti sa puna in autobuzul nostru oameni raniti, unul cu piciorul rupt, altul cu capul spart, cum as fi putut suporta scena? Slava Tie, Dumnezeule, ca oamenii sunt bine si chiar cinta’ si astfel am calatorit bine, chiar psalmodiind.

.
Sa va mai spun si o alta intimplare, ca sa vedeti cum se poate aranja cineva cu un gind bun in orice situatie. Eram la Ierusalim cu un oarecare cunoscut. Acolo aveau o sarbatoare. Praznuiau si strigau mereu: ‘A… lala… ah!’ Era prapad. ‘In chimvale rasunatoare … , si in chimvale de strigare’ nu intelegeai ce spuneau. Au strigat toata noaptea. Cunoscutul meu s-a enervat, a iesit pe fereastra, nu a inchis un ochi. Eu, cu un gind bun ce mi l-am pus in minte, am dormit ca un puisor. Mi-am adus aminte de iesirea evreilor din Egipt si aceasta m-a miscat mult.
Asa si voi, pe toate sa le infruntati cu ginduri bune.

.
De pilda, s-a trintit o usa? Sa spuneti: ‘Daca, Doamne fereste, o sora ar fi patit ceva, s-ar fi lovit si si-ar fi rupt piciorul, as mai fi dormit? Daca s-a trintit usa, se vede ca sora aceasta o fi avind vreo treaba’. Dar daca incepi sa judeci si spui asa: ‘;A trinti usa. E neatenta ! Ce inseamna asta?’ cum te vei mai linisti dupa aceea? In clipa cind iti va strecura astfel de ginduri, aghiuta te va razvrati. Sau se poate ca o sora sa auda noaptea desteptatoarele care suna. De pilda, a sunat unul o data, iar nu dupa mult timp suna din nou. Daca se gindeste: ‘Sufletul acesta a fost rupt de oboseala, nu s-a putut scula. Mai bine sa se odihneasca o jumatate de ora mai mult, si dupa aceea sa isi face datoriile duhovnicesti’ nu se va nelinisti, nici nu se va supara ca a fost trezita. Daca insa se gindeste la sine ca s-a trezit din pricina ceasurilor, poate sa spuna: ‘Ce se petrece aici? Nu te poti odihni nici un pic’ „

.
Asadar, nu ajuta nici o alta nevointa cit ajuta gindul cel bun.

Reclame