(Cuviosul Paisie Aghioritul – Cuvinte duhovnicesti – I – din Cu durere si dragoste pentru omul contemporan)

http://www.cartiortodoxe.ro/cartea-carte/453-cu-durere-si-dragoste-pentru-omul-contemporan-paisie-aghioritul,-cuv..html

Scopul este ca omul sa le valorifice pe toate pentru nevointa. Sa incerce sa dobindeasca linistea launtrica. Sa valorifice zgomotul punindu-si in minte gindul cel de-a dreapta. Totul este infruntarea cea buna. Pe toate sa le infrunte cu ginduri bune. Daca reuseste sa cistige linistea launtrica in mijlocul zgomotului, a dobindit un lucru de mare pret. Daca nu reuseste sa dobindeasca linistea in neliniste, nici in liniste nu se va linisti. Cind vine la om linistea launtrica, toate cele dinlauntrul lui se linistesc si nu-l mai deranjeaza nimic.
.
Daca vrea linistea exterioara ca sa se linisteasca launtric, atunci ziua, cind se va afla in liniste va alunga greierii iar noaptea va alunga sacalii, ca sa nu-l deranjeze. Adica va alunga cele pe care le va aduna diavolul. Ce credeti? Care este treaba lui? Diavolul pe toate le intoarce anapoda, pina ce ne intoarce si pe noi pe dos.La un schit, doi batrinei au luat un magarus care avea un clopotel. Un tinar cu tendinte isihaste se plingea de clopotelul animalului si a adunat toate canoanele pentru a dovedi ca nu este ingaduit a se tine magar la shit. Ceilalti parinti spuneau ca pe ei nu-i deranjeaza. Atunci eu i-am spus: ‘Nu ne este de ajuns ca nu ne impovareaza pe noi grija de batrinel, ci se slujesc de magar? Daca n-ar avea clopotel si l-ar pierde, ar trebui sa mergem noi sa-l cautam. Ne mai plingem inca?!’
.
Asadar, daca nu avem ginduri bune si daca nu le vom valorifica duhovniceste pe toate, nu vom spori nici daca vom umbla printre sfinti. Ma aflu in armata? Sa valorific trompeta considerind-o clopot, si arma sa-mi aduca aminte de armele diavolului.
Daca nu vom valorifica toate duhovniceste, chiar si clopotul ne va deranja. Sau le vom valorifica noi, sau le va exploata diavolul. Cel nelinistit si in pustie va duce starea lui de neliniste. Mai intii de toate, sufletul va trebui sa dobindeasca linistea launtrica in nelinistea exterioara pentru a se putea linisti in linistea pustiei.
Anunțuri