din:  http://www.cartiortodoxe.ro/cartea-carte/1154-minunile-domnului—carte-de-predici-papacosta,-serafim.html

 

Cel nerecunoscator, ca sa-si linisteasca cugetul, care ii spune ca este dator lui Dumnezeu, vrea sa se convinga pe sine si pe altii, ca toate binefacerile lui Dumnezeu sunt evenimente firesti sau intimplatoare. Aerul, lumina, sanatatea, celelalte bunatari materiale, pe care ni le da Dumnezeu, pentru cel nemultumitor sunt firesti! Capacitatea, succesele, situatiile inalte, ocaziile de cistig, toate sunt rezultatele activitatilor proprii, si nicidecum nu sunt daruri care vin de sus. Toate bunatatile pe care cel nemultumitor le primeste, considera ca nu provin de la darnicia lui Dumnezeu ci din alta picina.

S-ar putea intimpla ca cititorul (noi) sa fi avut de a face cu astfel de nemultumitori, carora le-a facut bine, iar ei in urma s-au aratat, nu numai nemultumitori, atribuind altor pricini binefacerile primite, ci i s-au facut chiar dusmani.

(…)

Sa scoatem din sufletul nostru, iubite cititor, nemultumirea cea urita, rusinoasa si egoista.

Din nefericire omul cel egoist are din fire inclinare spre nerecunostinta. Si adesea se poarta cu oamenii ca acei copii nerecunoscatori sau rau crescuti, care au tot ce le trebuie, dar se supara foarte tare cind Parintii (!)  lor le refuza vreun fleac oarecare.

(…) Atit de nerusinata este nerecunostinta. sa urim acest viciu nerusinat si nevrednic. Sa multumim intotdeauna pentru tot binele pe care il intilnim in viata noastra, Domnului, Datatorului de daruri.

„Caci aceasta este voia lui Dumnezeu”

(….)

Ce nevoie mai mare poate avea oricare om, decit nevoia de mila lui Dumnezeu? Poate ne dau ghes multe nevoi: nevoia de sanatate, de bani, de dreptate, de scapare de primejdii. Dar cea mai mare din aceste nevoi, care ne indeamna la rugaciune staruitoare, este nevoia de mila lui Dumnezeu. Da, iubite cititor, nevoia de a ne fi iertate pacatele, de a afla mintuirea, de a ne imprieteni cu Dumnezeu este cea mai mare nevoie a neamului omenesc.

Spre aceasta nevoie in mod special se manifeste mila lui Dumnezeu. Si daca omul nu simte pofund aceasta nevoie, daca nu o satisface complet, si-a zadarnicit scopul vietii si ramine cu nevoi vesnic nesatisfacute, cu lipsuri si cu necazuri vesnice.

Anunțuri