din http://www.cartiortodoxe.ro/cartea-carte/2649-patimi-si-virtuti-(cuvinte-duhovnicesti–v)-paisie-aghioritul,-cuvios.html

(…)  Sunt oameni care, atunci cind nu au o stare duhovniceasca buna, se poarta fara discernamint si ne smeresc pe noi prin comportamentul lor.

 

Smerenia nu se cumpara de la bacanie, precum marfurile. Cind spunem: „Da-mi, Dumnezeul meu, smerenie!, Dumnezeu nu va lua lopatica si va incepe: „Tu ia un kilogram de smerenie, iar tu jumatate de kilogram!, ci va ingadui sa vina, de pilda, un om fara discernamint si sa se poarte cu noi urit, sau va lua Harul Sau de la altul si acela va veni sa ne injure. In felul acesta vom fi pusi la incercare si vom lucra, daca vrem sa dobindim smerenia. Noi insa nu ne gindim ca Dumnezeu, pentru a ne ajuta, ingaduie ca fratele nostru sa se poarte urit, si atunci ne suparam pe aproapele.

 

Si desi cerem de la Dumnezeu smerenie, cu toate acestea nu primim prilejurile pe care El ni le trimite ca sa ne smerim, ci ne razvratim. In mod normal ar trebui sa fim recunoascatori celui care ne smereste, caci el este cel mai mare binefacator al nostru. Cel care cere in rugaciunea lui smerenie de la Dumnezeu, dar nu primeste pe omul care i-l trimite Dumnezeu ca sa-l smereasca, nu stie ce cere.

Reclame