din http://www.librariasophia.ro/cartea-carte/3462-rugaciunea-teofan-zavoratul-sf..html

Daca cineva m-ar intreba: „Cum sa-mi savirsesc lucrarea rugaciunii?”, I-as spune: deprinde-te sa umbli in prezenta lui Dumnezeu si poarta-te cu evlavie fata de El; pentru pastrarea acestei pomeniri alege-ti citeva rugaciuni scurte, sau ia direct cele 24 de rugaciuni scurte al Sfintului Ioan Gura de Aur si repeta-le des cu gindurile si trairile corespunzatoare. Pe masura deprinderii ti se va lumina mintea cu pomenirea lui Dumnezeu si ti se va inflacara inima. In aceasta stare, in cele din urma, va cadea in inima scinteia lui Dumnezeu raza harului.

… Rugaciunea lui Iisus ..  Ea este mai puternica decit toate numai datorita numelui celui atotputernic al Domnului Iisus, al Mintuitorului, atunci cind este chemat cu credinta deplina, fierbinte, care nu se poate clatina ca El este aproape, ca vede si aude tot si asculta cu tot sufletul ceea ce I se cere si este gata sa implineasca si sa daruiasca cele cerute. O asemenea nadejde nu va fi facut de rusine.

… Unora le vine in acest timp putina caldura si striga: „Iata harul, iata harul!” si nu tin cont de ce spun cei experimentati: „Fii atent ca-ti va veni o oarecare caldura dar sa nu te minunezi. caci este din partea firii nu a harului”.

Ce cauta ei prin rugaciunea lui Iisus? Sa se aprinda in inima focul harului si sa se inceapa rugaciunea neincetata, prin care se si defineste starea cea plina de har. Se cuvine sa stim ca rugaciunea lui Iisus, cind scinteia lui Dumnezeu cade in inima, o preface in flacara; dar singura nu poate da aceasta scinteie, ci doar ajuta la primirea ei. Cum ajuta? Prin faptul ca aduna gindurile laolalta si ii da sufletului posibilitatea de a sta inaintea Domnului si a umbla in prezenta Lui. Principalul este sa stam si sa umblam inaintea lui Dumnezeu, strigind din inima catre El.

Anunțuri