din:  http://www.librariasophia.ro/cartea-carte/401-predici-la-duminici-si-sarbatori-ioan-gura-de-aur-sf..html

De esti bogat, gindeste-te ca, propriu-zis, nu este bogat cel ce are mult, ci cel care da mult. – (Cuvint la duminica III dupa Pogorirea Sfintului Duh)
Nu acela este bogat care are multa avutie, ci cel care nu are nevoie de multe. Si, de asemenea, nu acela este sarac care poseda putin, ci cel care pofteste multe.

(…) Caci bogatia si saracia trebuie sa se judece dupa aplecarea sufletului omului, nu dupa masura averii.

(…) Despre cei care todeauna doresc si inseteaza dupa bunurile straine, noi nu putem crede ca ei sunt fericiti si traiesc in prisosinta, caci cine nu poate stapini propriile sale pofte, cum ar putea el vreodata sa aibe prisosinta, chiar daca pe toate le-ar stapini?

Dimpotriva, trebuie a socoti bogati pe cei care sunt indestulati cu averea lor, impacati cu pozitia lor, nu se uita cu pofta la avere straina, chiar de ar fi cei mai saraci. Caci cel ce nu pofteste nimic din cele straine, ci este indestulat cu ce are, acela este cel mai bogat dintre toti. – (Cuvint la duminica XXI dupa Pogorirea Sfintului Duh)

Spuneti, poate, oare, sa fie ceva mai saracacios, decit atunci cind calul, friul, frumusetea hainei si multimea slugilor se admira, iar stapinul trece fara nici o lauda? Cine poate fi mai sarac decit cel care intru sine nu are nimic frumos, ci se imbogateste numai cu cele straine? Podoaba si bogatia noastra cea adevarata, cea proprie, consta nu in slugi, nu in haine si in cai, ci in fapta cea buna a inimii, in bogatia faptelor bune si in fericita incredere in Dumnezeu. (Cuvint la Anul nou)

Reclame