„Viata pamanteasca a lui Hristos e astfel o permanenta actualitate, repetandu-se cu fiecare din noi, asa cum un dascal insoteste fiecare copil pe care-l creste in toate stadiile sporirii sale in invatatura. Fiecare din noi poate fi, daca vrea, contemporan cu toata viata lui Hristos, sau, mai bine zis, El se face contemporan cu fiecare din noi, ba chiar mai mult decat contemporan: partas intim la intrega traiectorie a vietii noastre.

Am spus ca mai degraba Hristos se face contemporan cu noi, intrucat viata fiecaruia din noi isi are unicitatea ei, pe care nu si-o pierde. Iisus insa, participand la toate suferintele vietii noastre si usurandu-le, duce cu noi lupta cu ispitele si pacatele noastre, se straduieste impreuna cu noi dupa virtute, iese la iveala in fiinta noastra pe masura ce iese la iveala adevarata noastra fire de sub petele pacatului. Sf. Maxim Marturisitorul spune: „Pana la sfarsitul lumii patimeste tainic pururea cu noi, pentru bunatatea Sa si dupa masura suferintei aflatoare in fiecare”.

Noi stim ca exista un schimb de comuniune de la om la om; ca oamenii, pe masura interesului ce si-l poarta, isi trec unuia altuia in chip tainic poverile, durerile si bucuriile; ca unul poate sa simpta toate starile celuilalt, primindu-l pe acela in sine, sau patrunzand el in acela. Deci daca omul ajunge prin sensibilitatea dragostei sa cunoasca si sa inteleaga pe semenii sai, cu atat mai mult o poate face Iisus, Omul culminant, Omul desavarsit in dragostea de oameni, omul caruia curatenia desavarsita de pacat, deci de egoism si nepasare, ii da o sensibilitate unica. El e aproape de toti, sesizeaza cu finete suprema starea ce este in toti si participa generos – deci fara pacat – la vibratiile tuturor inimilor, la nazuintele lor bune si la luptele lor impotriva raului, fortificandu-le. Chiar inainte de a fi pornit cineva cu hotarare pe drumul unei vieti ce duce la mantuire, El il urmareste si il atrage la Sine, asteptand orice prilej, folosind orice mijloc bun. El „urmareste” – zice tot Sf. Maxim Marturisitorul – „in toate zilele pe toti cei ce se vor mantui, pentru ai castiga”

(Pr.prof. Dumitru Staniloaie – Cursul de ascetica si mistica crestina, p. 26-27)

(fragmentul e preluat din Cararea Imparatiei )

Reclame