Bucuria simplitatii

Ce e simplu e si usor, usor de facut, usor de purtat, fara sa te macine, sau sa ajungi sa iti jertfesti timpul, sau sa te chinui inutil.

Cind e sa ne vedem ca suntem mult prea imbroboditi, inlantuiti de probleme, necazuri, de multe ce avem sa dam noi raspuns sau raspundere, cind e sa ne vedem chinuiti de asupreala vremurilor, sa mergem pe calea simplificari.

Era o vorba ce zicea, ca celui ce a postit, nu-i trebuie mincaruri fantezi si mult pregatite cu arome, ca se multumeste si cu ceva simplu, cu un ou, o brinza si o bucata de carne, si astea ajung de il bucura tare, si ii ofera o mai mare satisfactie decit celui ce nu a postit iar la dezlegare asteapta mincaruri bine asezonate si indelung pregatite.

Bucuria lucrurilor simple

Cind ne vedem rapiti si dusi de tavalugul vremurilor, si raspinditi in mii de ginduri si probleme, sa nu ne lasam dusi in acea vijelie, ci sa le primim si sa le privim cu rabdare, incercind sa aflam calea simplitatii spre rezolvare, decojind problemele, inlaturind straturi, straturi din problema sau situatie, pentru a ajunge la simplificarea ei, la simplitate, la ceva usor de purtat, si fara tulburare. Reducerea la simplitate.

Ce e simplu iti da bucurie

Adevarul e simplu, minciuna e intortochiata, ingreuiaza, si iti chinuie mintea si pacea ta se tulbura.

Impacarea din inima si iubirea de vrajmasi e simpla, nu doare, nu chinuie, trebuie nitica vointa de a urma cuvintul Domnului (macar cuvintul Parintelui duhovnic, cind iti aduce aminte de iubirea de vrajmasi), ura, minia, scirbirea de persoane care le consideri vrajmasi e chinuire, e tulburare, e furtuna in suflet, e nesomn, e greutate de purtat, e macinare de zile, luni, e rana vie.

“ Veniti la Mine toti cei osteniti si impovarati si Eu va voi odihni pe voi.
Luati jugul Meu asupra voastra si invatati-va de la Mine, ca sunt bland si smerit cu inima si veti gasi odihna sufletelor voastre.
Caci jugul Meu e bun si povara Mea este usoara. “
(Matei 11,28-30)

Jugul Domnului, dragostea, dragostea de Dumnezeu, de aproapele, dragostea de vrajmasi, jugul Domnului e usor, caci opusul dragostei e chinuire si furtuna si tulburare si nesomn, opusul dragostei ne face crucea grea, porunca Domnului ne face crucea ce avem de purtat, usoara.

Dragostea e simpla, e usor de purtat, dragostea asa cum o spune Sf Ap Pavel (1Corinteni 13, 4-8)

“Dragostea indelung rabda; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieste, nu se lauda, nu se trufeste.
Dragostea nu se poarta cu necuviinta, nu cauta ale sale, nu se aprinde de manie, nu gandeste raul.
Nu se bucura de nedreptate, ci se bucura de adevar.
Toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda.
Dragostea nu cade niciodata.”

Ura, rautatea, minia, necredinta, nerabdarea, nu sunt simple, sunt complicate, iti iau din timp, din pace, din bucurie, ajung de iti jertfesti din ale tale pentru a le duce pe acestea ale raului, ale chinuirii.

Simplitatea e bucurie, simplitatea e odihna, simplitatea e multumire.

Reclame