Raspuns in fata Domnului va fi sa dam nu doar pentru cele rele ce le-am facut si nu le-am vadit pentru a primi iertare si nu ne-am indreptat din ele, ci si pentru binele ce nu ne-am ostenit sa il facem.

E binele care il facem usor, din prea-plinul nostru, din buna-voire, din iubire si e binele care il putem face in osteneala noastra.

Cum e cu femeia sarmana care a lasat in vistieria templului, doar 2 banuti, ca atit avea femeia sarmana si vaduva, e binele facut din jertfa, din osteneala, si cum e binele, jertfa facuta din prea-plin, cei ce lasau o micuta parte in vistieria templului, chiar de era o valoare mare, era pentru ei un mic din prea-plinul lor.

Binele facut din osteneala. Cum ar fi sa te dai pe tine de-o parte si sa faci ceva pentru altcineva, chiar de esti obosit, chiar de esti la limita puterilor, tot mai poti face ceva bine, caci limita pentru a face bine nu exista. Ce nu mai poti de la tine, din puterile tale, va plini Dumnezeu.

Cum e sa mai tragi de la tine, si chiar de esti ostenit de la servici, sa mai mergi sa aduci o bucurie mica la spital, si chiar de pleci ingreuiat la lacrimi de necazul vazut, e un bine facut de tine, cu osteneala, si cu durere.

Cum ar fi sa faci bine cuiva care te-a ranit, si sa continui sa-l ajuti chiar de ai primit ocari si calcari in picioare, si pentru a continua sa faci binele tau, te osteneti, caci trebuie sa treci pe linga necazul si rana ce o ai in suflet, si peste indirjirea si incrincenarea celui ce ti-a sadit rau, caci se asteapta de la tine sa-i rasplatesti la fel, si greu va primi binele de la tine.

Cum e sa faci o jertfa de la tine, sa renunti la o patima, la fumat, la bautura, la lucruri scumpe, dar sa renunti voit, si voit sa aloci ce nu ai raspindit tu, catre cei in nevoie. E binele facut din osteneala.

Cum e sa nu treci pe linga cineva in nevoie – a venit, a vazut si a trecut pe alaturi – fara sa te opresti sa il ajuti, sa il asculti, sa ii dai un cuvint bun, si de poti mai mult, nu te opri la putin.

Cum e sa ajuti pe cineva care e necajit cu sufletul si tulburat si prins in cele rele, dar vazind osteneala ta de a face bine, jertfa ta cu durere, chinul tau pentru a face bine, sa ii ajuti sa iasa din lanturile potrivnicului ce il tineau.

Binele se poate face oricum, si e primit oricum, si cei ce au lasat putin din multul lor in vistieria templului, dar mai ales cei ce lasa mult din putinul lor.

Reclame