Nu vi s-a intimplat de fiecare data cind va grabiti, ca nu va ajunge timpul, iar cind nu va grabiti, aveti timp destul? Asa e, cind te grabesti inseamna ca ai multe, si cind nu te grabesti ai timp. Dar nu e asa.

Graba influenteaza timpul si nu invers – adica timpul e scurt si trebuie sa ma grabesc.

Perceptia timpului e data si de felul cum ne ramine impresia lui asupra noastra, cum ne ramine amprenta trecerii lui asupra mintii – amintirile, cit si asupra sufletului nostru – cum este valorat acel timp de sufletul nostru.

Cind ne grabim, cind alegam de colo-colo pentru activitati diverse, pentru acumulare, de materie sau de informatii, cind ne aglomeram cu multe, nu mai retinem impresia lor in amintirea noastra, si pentru noi – chiar daca nu e timp pierdut caci poate am ajuns sa facem ceva – e timp uitat, timp pierdut caci nu si-a lasat urma in mintea noastra. Nu mai percepem timpul cu clipele lui ci in aglomerarea noastra nu il mai percepem. Timpul nu e scurt, ci nu mai e perceput.

Cu cit ne ramine amprenta in amintire si in memoria noastra, cu atit ne amintim timpul, care nu e scurt.

Dati valoare clipei, pentru a ramine acel timp impresionat in viata noastra. Si ce valoare mai mare poti da unei clipe, decit a o masura la masura iubirii si bucuriei.

Mai e un timp si afara de timp, timpul care il percepe sufletul. Un suflet linistit si asezat percepe timpul altfel, are tot timpul din lume, si se bucura si multumeste. Un suflet nelinistit si tulburat simte ca nu mai are timp, ca nu mai are rabdare, ca nu mai poate astepta, ca timpul ii e potrivnic, si se chinuie si pe el si pe cei din jur.

Mai e timpul afara de timp – timpul lui Dumnezeu, unde clipa se traieste in miscarea sufletului, in arsura si topirea inimii. Atunci timpul ingheata in valoarea lui de materie si prinde valoare de adevar.

Caci timpul nu in cele materiale se masoara, nu in alergarea dupa materie se masoara, ci se masoara in valoarea lui adevarata, atunci cind il percepem cu miscarea inimii, atunci cind intram in timpul lui Dumnezeu.

Reclame