Ca voi curatiti partea din afara a paharului si a blidului, iar înauntru sunt pline de rapire si de lacomie.

Curata întâi partea dinauntru a paharului si a blidului, ca sa fie curata si cea din afara.  (Matei, 23, 25-26)

Ne ferim, incercam sa ne pazim de cele din afara ale noastre, de dusmanii vazuti, ridicind garduri, facind prietesuguri puternice, lasind santinele si atintindu-ne simturile pentru prevederea si apararea de cele din afara, lasind astfel descoperite cele dinlauntru.

Tot asa cum preocupindu-ne de cele din afara – de cele materiale, si dindu-le lor intietatea in preocuparile si grijile (ingrijorarea) noastre, lasam sau uitam de cele dinlauntru pe care nu le mai cultivam, de care nu ne mai ingrijim.

Suntem prevazatori si grijulii de cele din afara, de cele materiale, si nu mai punem pavaza la cele dinlauntru, la cele nevazute, care ajung de ne lupta ele si ne coplesesc.

Relele amintiri, ingrijorarile ne alunga linistea si strecoara indoiala, alunga credinta si strecoara nelinistea, alunga rugaciunea si strecoara chinuirea.

Lasam pavaza de cele din interior, uitam de cele frumoase din interior, iar valul materialnic si stricacios denatureaza valorile si cele interioare, linistea ajunge sa fie coplesita de neliniste si agitatie, pacea si iubirea ajung sa fie inghitite de minie, ura si invidie, frumosul din noi se denatureaza dind putere si valoare asa mare celor exterioare.

Sa ne pazim de cele interioare, sa le punem lor stavila mai intii, si sa ne curatam ochiul valorilor, sa ne pazim si sa ne aparam de spinii rautatii din noi, sa le punem lor stavila mai intii, si vom avea sufletul radiind de bucurie si bunatate.

Cit de frumos e un suflet linistit, cit de radios e un suflet care nu are indoiala si e plin de credinta, cit de frumos e un suflet care radiaza pace, care a dat deoparte valul material al lumii cesteia, a dat deoparte ingrijorarile fara rost care chinuiesc si nu aduc rezolvare sau linistire.

Sa ne ingrijoram de cele dinlauntru, si sa le curatam, sa ne luminam sufletul, pentru a aduce bucurie, bunatate si blindete si imprejurul nostru.