Trecem prin viata, trecem pe linga oameni, trecem prin intimplari care ne cresc sufleteste sau ne slabesc si subrezesc sufleteste.

Ne credem merituosi sa primim ceva in schimb ca facuram ceva bun, si uneori nu primim, uneori primim uitare sau potrivnice si noi ne credeam ca am primi recunostinta si ne slabim din asteptarea multumirii la meritele noastre.

Dar nu dupa merite sa primim, ci dupa nevoie.

Caci cine poate spune, in fata lui Dumnezeu ca e merituos, pentru ca a facut doar cele bune, cind de fapt de facu numai cele bune facu dupa porunca, si implinirea dupa porunca nu inseamna recunostinta.

Cine poate spune ca e merituos si sa primeasca dupa cum merita, caci de e sa se caute bine in sufletul lui, el pe sine insusi, nu va gasi oare pe cele bune nefacute, pentru care va raspunde ca nu s-a ostenit sa le faca si pentru care va avea de dat raspuns.

Ce merit sa avem daca doar implinim porunca ce ni s-a dat? Iubiti-va unul pe altul, dati multumire pentru toate, iubit-L pe Dumnezeu cu toata fiinta, cu cugetul, cu sufletul, cu inima, cu faptele.

Sa asteptam dupa merit? Dar cine oare se poate spune ca merituos si virtuos si plinitor a toata porunca lui Dumnezeu?

Nu dupa merit, da-ne Doamne, caci ne-am osindi noi insine.

Spunea cineva ca asa conducator are poporul asta, dupa cum merita. Nu e asa, nu trebuie sa fie asa. Nu mai suntem in legea in care se plateste cuiva dupa merit sau ne-merit, ci dupa nevoie si dupa iubire, caci a rasplati dupa merit sau ne-merit aduce cumva cu legea veche, ochi pentru ochi si dinte pentru dinte. Dar legea noua data e mai mult decit asta, e rasplata dupa fapta iubirii, e rasplata dupa plinirea nevoii.

Pentru a afla nevoia cuiva, trebuie sa empatizezi cu el, sa nu treci pe linga el cu sufletul, ci sa-i primesti slabiciunile si durerile pentru a-i afla nevoia.

Suntem lasati in lume pentru a ne ajuta la nevoie, pentru a ne fi aproape unul altuia, nu pentru a rasplati dupa merit sau ne-merit.

Adicatelea, daca esti mai nevolnic sau mai aplecat spre rau… ar trebui sa ai un duhovnic mai dupa cum il meriti, adica mai deloc, sau ar trebui sa il ai dupa nevoia ta, si fiindca nevoia ta e mare, duhovnicul trebuie sa fie nemaipomenit de priceput ca sa te scoata din iadul tau.

Doamne, da-ne noua dupa nevoia noastra nu dupa cum meritam.